Pantbrev fastighet är en viktig kostnad som du måste ha koll på när du ska köpa fastighet
- Alfie Shah
- Oct 25, 2017
- 2 min read
Det finns många kostnader att tänka på när du ska köpa ett hus. Först och främst har du själva köpeskillingen, det vill säga det pris du får betala för fastigheten. Detta är helt enkelt marknadspriset. När du väl har köpt ditt hus så måste du ansöka om en lagfart och betala denna. Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Lagfartskostnaden är baserad på två delar, först en fast administrativ kostnad och sedan en stämpelskatt som är baserad på köpeskillingen eller det föregående årets taxeringsvärde. Stämpelskatten ligger på 1,5% av det belopp som är högst av dessa två. Köper du ett hus för fem miljoner så hamnar kostnaden för lagfart på 75 825 kronor. Sedan kanske du har ytterligare en kostnad, nämligen pantbrev fastighet.
När du tar ett lån för att köpa en fastighet så används själva bostaden som en säkerhet, det vill säga som pant. Ett pantbrev visar att banken äger en del av bostaden. Ett nytt pantbrev kostar två procent av pantbrevets belopp i form av stämpelskatt, plus en fast avgift på 375 kronor. Låt oss fortsätta med samma exempel som ovan, det vill säga att du köper ett hus för fem miljoner. För enkelhetens skull säger vi att du lånade fyra miljoner från banken. Du ska nu köpa ett pantbrev för hela beloppet. Detta kommer att kosta 80 375 kronor.
Många gånger så finns det redan ett eller flera pantbrev som tillhör fastigheten. Om så är fallet så behöver du inte köpa ett pantbrev för hela lånet utan bara för den del som inte täcks av de tillhörande pantbreven.
Det är alltid en bra ide att kontrollera pantbrev på fastighet som du ska köpa. Låt oss säga att det redan fanns pantbrev upp till tre miljoner kronor. Det innebär att du bara behöver betala ett pantbrev för den delen av lånet, en kostnad som hamnar på 20 375 kronor.
Du som ska köpa en fastighet vill naturligtvis att det redan finns pantbrev, helst så att de täcker hela ditt lån. Om du ska delta i en ombildning till bostadsrätt så behöver du varken tänka på pantbrev eller lagfart. Då har du nämligen bara besittningsrätt, det vill säga att du har rätt att få bo i lägenheten. Istället så är det fastighetsföreningen som behöver både pantbrev och lagfart.
תגובות